Turnurile de racire utilizeaza aer atmosferic pentru a raci apa care trece prin bateria de condensare prin evaporare, evacuandu-se caldura din sistem. In general exista doua tipuri de turnuri de racire, denumite in functie de relatia dintre debitul de aer generat de ventilator si debitul de aer din turnul de racire: turnuri de racire cu circuit inchis si turnuri de racire cu circuit deschis.
Utilizarea ventilatoarelor cu viteze variabile, cu doua .. trei trepte viteze sau cu convertizor de frecventa, este o modalitate de a optimiza controlul capacitaii de racire a turnurilor, in scopul de a reduce consumul de energie si de a asigura o capacitate adecvata de evacuare a caldurii. Ventilatoarele astfel controlate, vor mentine o diferenta de temperatura constanta , care variaza, de obicei, intre 3 si 7 grade Celsius.
Cand turnurile de racire sunt folosite in timpul iernii, cantitatea de aer trebuie sa fie controlata cu atentie, astfel incat jetul de apa sa nu inghete. Iarna si in anotimpurile intermediare cand temperature este scazuta ( T ext < 0C ), este necesar un element de incalzire in interiorul turnului de racire (in cuva), pentru prevenirea inghetului. Desi se utilizeaza frecvent elementele de incalzire cu rezistenta electrica in acest scop, este mai eficient sa se utilizeze apa fierbinte sau abur ca sursa de incalzire, bineinteles daca acestea sunt disponibile.